søndag den 19. februar 2012

Tintin's pop-up-oplevelser: Soltemplet Tur-Retur

Et lidt kuriøst kapitel i Tintin's merchandisehistorie er de to pop-up-bøger som udkom på Illustrationsforlaget i 1970.



Udover den omfangsrige albumproduktion stod Studios Hergé også for en hel række Tintin-relaterede produkter som postkort, plakater, malebøger, legebøger og puslespil – samt altså nogle lidt specielle udgaver af to af de mest populære Tintin-eventyr. Hergé holdt nøje kontrol med det output der var af egentlig Tintin-merchandise, og i sammenligning med f.eks. Disney var det relativt begrænset hvad der fandtes på markedet. I dag, næsten tredive år efter Hergé's død, er udvalget noget større.

De såkaldte pop-up bøger var en ældgammel opfindelse: en bog med tredimensionelle panoramaer og bevægelige dele, ofte baseret på nogle af de klassiske børneeventyr. Bøgerne havde fået et boom i starten af 60'erne, så det var mere end oplagt at overføre nogle af de mest storslåede Tintin-historier til dette medie. Disse udgaver gik under fællesbetegnelsen Pop-Hop og var danske versioner af de franske originaler. Soltemplet var en bearbejdet udgave af de to Tintin-albums Soltemplet og De 7 Krystalkugler mens Månen Tur-Retur var en bearbejdning af begge måne-albummene.

Bøgerne havde hver 12 opslag med forskellige aktiviteter. I Soltemplet kunne f.eks. billedet i et tv-apparat skifte ved at dreje på et hjul, en spiral løftede Rascar Capac's ildkugle ud i hovedet på læseren, diverse håndtag fik ting til at bevæge sig og klimakset kom, da hele Soltemplet rejste sig i fuld højde over et helt opslag – stor wow-effekt for en lille dreng. I Månen Tur-Retur kunne man naturligvis se måneraketten rejse sig i fuld højde ligesom vægtløsheden og dramaet i den underjordiske is-grotte også var med.

Bøgerne har givetvis været kostbare at fremstille grundet de mange fjedre, ståltråd og karton-løsdele der skulle monteres, og man kan da også se i kolofonen at de er produceret så langt væk som Singapore. Desværre nåede der kun at udkomme to Pop-Hop-bøger i Danmark. På fransk udsendtes i 1970-71 yderligere fire: Den Sorte Ø, Rackham Den Rødes Skat, Kong Ottokars Scepter samt Flight No. 714 Til Sydney. Med dette begrænsede output kunne noget måske tyde på at bøgerne aldrig blev den store succes, på trods af Tintin's enorme popularitet.

Den forventede Hergé-kvalitet er at finde i begge bøger, og de er yderst velegnede til højtlæsning for børnene. Samtidig er de en fin tilføjelse til de lange albumversioner, så enhver seriøs Tintin-samler bør naturligvis have dem stående i reolen.

1 kommentar:

  1. Er den heldige ejer af begge bøger som er helt intakte! Gad vide hvad de er værd blandt samlere?

    SvarSlet